juliasvensson

Kategori: Bakverk/Ätbart

Nutellatårta med jordgubbar

Ikväll var familjen hos farmor för att fira hennes sambo som fyller år i morgon. Vi åt en supergod middag som avslutades med nutellatårta (!!) Åh den var så himla god. Jag som älskar nutella så passade denna mig perfekt i smaken. Det var nutella, maränger och sen toppat med jordgubbar  och sen vet jag inte vad det var i den mer, men god var den iallafall. Måste verkligen ta receptet på den!!

Resturang tips

Jag måste verkligen ta och tipsa er om en resturang, nämligen pinchos. Har ätit där en gång tidigare och blev verkligen inte besviken. För er som inte ätit där tidigare så är det som tapas alltså att man beställer in smårätter. När jag var där beställde jag in hamburgare, planka, vitlöksbröd och en marängswish till efterrätt. Jag rekommendera att ta 3-5 rätter för att bli mätt. Pinchos finns inte i Värnamo här jag bor men det finns i Jönköping och andra större städer som Göteborg vet jag. Om ni är i närheten tipsar jag er verkligen att gå in här, lovar er att ni inte kommer bli besvikna!

Recept på smoothie och glass??

Hittade två böcker hemma som jag fick när jag var liten. I den ena boken är det recept på smoothies och den andra på glass och det är faktiskt jättebra och enkla recept. Tänkte att jag kunde göra några i sommar, skulle ni vilja det? Kommentera isåfall så fixar jag absolut det! 

Nyårsmiddag

Lovade ju er visa lite bilder och sånt på det vi år på nyårsafton. Vill börja med att säga förlåt för sämsta mobil bilderna, men bättre än inget. Hade iallafall en jätterolig kväll och hoppas ni också hade det!!

Till förrätt hade vi typ lite skinka, ostar, kex, vindruvor och sånt, typ som lite tapas nästan. 

Till huvudrätt åt vi potatisgratäng, sallad, oxfile och wiskysås från Jensens, såå gott!Och till efterrätt gjorde vi chokladfondant med lite grädde och bär, mums! 

Blåbärssmoothie

Recept:

Blåbär

Honungsmelon

Fryst mango

Naturell yoghurt

 

Mango & passionssmoothie

Recept:

En halv banan

Passionsfrukt

Mango

Natruell yoghurt

 

 

Jordgubbssmoothie

Recept:

En halv banan

Naturel yoghurt

Fryst mango

Jordgubbar

Ingefära

Lyckade kolor

Lovade ju er att lägga in recept på kolorna jag bakade dagen innan julafton och jag lyckades så här kommer receptet. Vill bara säga att de är sjukt goda så ni bara måste göra dem!!

 

Reept hittar ni HÄR!

Bakar pepparkakor

I eftermiddag har jag och min lillebror bakat hemmagjorda pepparkakor. Julmusik och pepparkakslukt i hela huset, vilken julstämning. Verkligen så himla mysig dag! Ska nu fortsätta med lite julstämning då jag ska börja slå in lite julklappar. Hoppas ni haft en jättefin lucia och tredje advent! Puss på er!

 

Förresten i morgon så avslutas min tävling om att 5 stycken av er kommer få en shoutout i fem av mina kommande inlägg. Fler än 40 stycken är med vilket är grymt kul!! Om du inte är med i tävlingen så klicka på denna länken http://juliasvenssons.se/2015/december/vill-du-bli-lankad-i-fem-av-mina-senaste-inlagg.html#comments så kommer du dit. Vi ses där!

Lussekatter

På förmiddagen idag var jag hos mormor & morfar och bakade lussekatter. Vi brukar alltid göra det som en liten jultradition och det är så mysigt. När vi bakat ut alla lussekatter åt vi varsin nybakt lussekatt, så himla gott och mysigt! Får sån julkänsla. Har ni bakat lussekatter i år än?

Cornflakeskakor

Gjorde ett par supergoda cornflakeskakor för några dagar sedan så tänkte dela med mig av ett recept så dem. Så enkla att göra och det går såå snabbt. 

 

Recept:

150g smör

2 dl socker

2dl ljus sirap

3 msk kakao

5-7 dl cornflakes

 

Smält 150 gram smör och blanda sedan i sirap och socker i grytan. Låt detta koka upp i två minuter och häll sedan i kakaon och cornflakesen. Höll sedan upp i små formar och in med dem i kylskåpet och låt de stelna. Lycka till!

Fruktsallad

I tisdags hade vi studeidag och då passade jag och Lovisa på att göra världens godaste fruktsallad på morgonen. Fruktsalladen innehöll mango, jordgubbar, passionsfrukt, blåbär, kiwi, honungsmelon, äpple, banan och en massa annan god frukt. Vi gjorde också några supergoda smoothies som det också kommer recept på framöver. Detta var verkligen hur gott som helst, frukt kan ju vara bland det godaste som finns. Kommer verkligen göras om, åh!!

Hemmagjorda knäckebröd

Gjorde hemmagjorda knäckebröd för någon vecka sen och jag tycker det är så mycket godare än köpt. Gick och åt flera stycken per dag, nästan farliga att ha hemma haha! Liknande mitt recept hittar ni HÄR!

Frallor

Förra veckan bakade jag såå himla goda frallor med rusin och frallor i. Här kommer recept

 

Detta behöver du:

5 dl vatten

3 dl havregryn

100 gram margarin

5 dl röd mjölk

2 paket jäst

1,5 dl sirap

1 L rågmjöl

1 L vetemjöl

Russin

Solrosfrön

 

Såhär gör du:

Koka upp vattnet och havregryn. Blanda sedan i margarinet och mjölken i grytan. Smula ner jästen i en assistent och häll sedan i ingridienserna i grytan + sirapen och mjölen. Baka sedan ut de direkt till runda frallor och låt de jäsa i 30 min på plåten och sedan in i ugnen på 200 grader i 10-15 min. Lycka till!

 

Min konfa tårta

Denna tårtan hade jag på min konfirmation och hur söt är den inte? När jag praoade på ett bageri här i staden jag bor fick jag göra "min egna" tårta. Jag valde med jordgubbsmoss och chokladmoss och det blev så himla gott. Så jag bara den måste jag ha på min konfa. Och visst är den fin med rosa marsipan, sidenband och guldfart.  Åh

Dumlekakor

Dumlekakor är verkligen så himla gott. Om ni aldrig gjort det tycker jag verkligen ni ska göra det. Recept kommer nu 

200g margarin

3 dl mjöl

1 dl socker

1 tsk bakpulver

ca 10-15 dumlekolor

nobless

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda i alla ingredienser i en matberedare och rulla sedan degen till ungefär samma storlek som en chokladboll. Lägg bollarna i folieformar och tryck sedan ut till kanterna i formen och lägg en halv dumlekola i mitten. Sätt in i ugnen i ca 10-15 minuter och lägg på en nobless över direkt när du tart ut dem från ugnen så att noblessen smälter. Lycka till!

Chokladcupcakes med chokladfrosting

Supersöta och supergoda somriga choklad cupcakes. Hittade receptet HÄR

 
Vet att det är lite udda mått i receptet, men det var så på den sidan jag hittade det. Vet inte riktigt hur jag ska omvandla det så jag gör helt enkelt så att jag väger upp allt, men om ni inte har en våg så rekomenderar jag er att googla upp en omvandlare på internet, det borde inte vara så svårt att hitta.. Nåja, här kommer ett recept som varit uppskattat av de som ätit dom!!
 
Ingredienser:
100 g mjöl
20 g kakao
140 g socker
1 1/2 tsk bakpulver
120 ml mjölk
40 g smör
1 ägg
1 msk vaniljsocker
1 tsk kaffe
lite salt
 
Frosting:
60 g smör
7 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kakao
50 g ljust choklad
120 g philadelphiaost
1 msk starkt kaffe
 
Gör muffinsen såhär:
Rör ihop de torra ingredinserna i en burk. Mixa sedan ihop smör, mjölk, ägg och kaffe. Jag gjorde det i min smoothieblender, men nästa gång jag ska göra det kommer jag göra det med en stavmixer. Välj vad ni känner för. Funkar vilket som. Blanda sedan ihop detta med de torra ingredienserna och fyll dina muffinsformar till hälften. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 10-15 minuter. Tiden varierar beroende på storlek på formarna och på hur bra ugn du har, så håll koll!
 
Frostingen såhär:
Vispa ihop smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och phiadelphiaost till en krämig smet. Rör sist i smält choklad och kaffe. Spritsa sedan ut detta på dina muffins och dekorera med lite strössel för en extra touch på dom ;) 

Chokladbollar ♥

Bakade chokladbollar för någon dag sen. Det är ju bara så gott nu på sommaren. Gud så gott det är! 

 

Recept ♥

200 gram margarin

2 dl socker

6 dl havregryn 

4 msk kakao

4 msk kaffe

4 tsk vaniljsocker

 

 

Sista dagen på sommarlovet

Denna goda frukosten gjorde jag idag för att få en god sista frukost på sommarlovet då jag börjar skolan i morgon igen. Min frukost bestod av en jordgubbs smoothie, hemma pockade blåbär, plommon från mormors och morfars stuga och en macka med leverparstej, så gott. Idag har jag verkligen njutit av min sista dag på sommarlovet då jag varit hemma och sen bara träffat Lovisa. Känns verkligen hemskt att börja skolan i morgon då jag börjar nian och vi kommer ha nationella prov och allt. Men det ska bli kul att träffa alla igen och första dagen har man ju inga lektioner och vi börjar 10 och slutar 1, superskönt! Hoppas ni också haft en superbra sista dag på lovet om ni inte redan börjat och lycka till alla som börjar skolan i morgon (och ni som redan börjat) Puss lovies 

Chokladbröd

Igår gjorde jag supergoda chokladbröd som dessa heter, verkligen såå goda!! Tycker verkligen ni ska ta och baka dessa. Snabbt går det också att göra dem!

 

Recept 

200 gram margarin

3 msk kakao

3 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

2,5 dl socker

 

Gör såhär!

  1.  Sätt ugnen på 275 grader. Blanda samman alla ingredienser i en skål eller bakbord.
  2.  Blanda allt tills det blir en smidig deg. Dela dom i 4 delar. Forma dom till rullar.
  3.  Lägg ut dom på två plåtar. Platta till rullarna något. 
  4.  Grädda i ugnen.
  5.  Skär dom varma i två cm breda och sneda bitar.

 

 

 

 

Nybakta kanelbullar

Idag på morgonen bakade mamma kanelbullar. Åh så gott det är med nybakta bullar alltså och ett glas mjölk till så blir det perfa! Recept hittar ni HÄR!

Brunch

        I måndags hade jag och några kompisar brunch. Såå gott! Vi hade allt från masssa sommrig frukt, kex, bacon och ägg, pannkakor, nutella, smoothie frallor och allt gått som passade in på en brunch. Helt perfekt nu på sommarlovet! Gud så gott det var, verkligen lyckat!

Sommarlovsmorgon

Nu när det är sommarlov kan man äntligen göra supergoda och lyxiga frukostar. Gjorde amerikanska pannkakor idag med nutella och hallon på, gud så gott! Vaknade runt nio tiden idag, kollade lite på youtube och sen gjorde jag denna frukosten. Så härlig morgon! Älskar verkligen sånna här morgonar, då är det riktigt sommarlov. Hoppas ni får en jättebra sommarlovsdag! 

Dadelkokosbollar

Testade göra "nyttiga" chokladbollar med dadlar och nötter istället för allt socker man har i vanliga chokladbollar. Men jag rekomendera mer att göra vanliga chokladbollar, tycker inte alls dessa var goda. Men om man har typ sockerförbud eller något annat liknandes är dessa perfekta!
 
Recept
20 st färska dadlar
2 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!)
1/2 dl grovhackade cashewnötter
1/2 dl grovhackade mandlar
2 1/2 dl fiberhavregryn, alternativt vanliga havregryn
4-5 msk kakao
1 koppar espressokaffe
1 nypa flingsalt
Börja med att kärna ut dadlarna och släng bort kärnorna. Lägg dadlarna i en bunke.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa med en stavmixer.
Forma till runda bollar och rulla i kokosflingor eller pärlsocker (jag rullar hälften i kokos och hälften i pärlsocker).
Ställ in bollarna kallt innan servering. 
Rulla i pärlsocker eller kokosflingor

Vaniljbullar

I helgen bakade jag vaniljbullar, gud vad gott det är!! På bilderna hade jag precis tagit ut dem från ugnen så då hade jag inte doppat dem i socker men det ska man självklart göra sen. Så goda nu och passar perfekt en sommardag på sommarlovet! Mums
 
Recept
1 sats vetedeg, grundrecept

1 msk kardemummakärnor

3 dl mjölk

50 g färsk jäst

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

150 g mjukt smör

1 ekologiskt ägg  

11-12 dl vetemjöl special

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

Tillsätt lite vetemjöli taget och arbeta samman till en smidig deg.

Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.

1 sats vaniljkräm (jag gjorde inte denna vaniljkrämen utan jag köpte vanligt pulver och blandade i mjölk istället så det blir vaniljkräm, går mycket snabbre och blir lika gott tycker jag)

5 dl mjölk

1 vaniljstång

1 1/2 dl strösocker

7 ekologiska äggulor

1 1/2 dl majsstärkelse

50 g mjukt smör

Vaniljkräm

Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Lyft ur stången efter uppkoket.

Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.

Slå över den heta mjölken under vispning.

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.

Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.

Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.

Fyllning

Dela degen i 18 bitar, forma dem till runda bullar och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. 

Platta till dem lite och jäs under en bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med en rundtyll, stick spritsen i varje bulle och fyll dem med lite vaniljkräm.

Grädda bullarna gyllene imitten av ugnen i 7-8 minuter och låt dem svalna något. Pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar strösocker på vaniljkrämen i mitten.

Lycka till!